Sziasztok!
Szeretnék veletek megosztani egy-két praktikát, hogy az ünnepek után a szilvesztert ne 5-10 plusz kilóval várjuk.
A magyar emberek hajlamosak az ünnepek alatt túl enni magukat, ami akár halállal is járhat. A túlzott zsír és szénhidrát bevitel miatt a szervezet nem képes feldolgozni azt a sok megemésztett ételt, így a rossz közérzet, a hányinger, a hasgörcs és a hasnyálmirigy gyulladás is jelezheti számunkra, hogy igen mi idén is túl ettük magunkat. A hasnyálmirigy gyulladás jellegzetes tünete az erősödő övszerű hasi fájdalom, amely a szegcsont alatt, a has felső-középső részén jelentkezik. Kísérő tünet lehet még émelygés, hányás, haspuffadás, 38°C körüli láz és alacsony vérnyomás érték.
Mivel édesapám cukorbeteg, így fontos úgy elkészíteni az ünnepi menüsort, hogy egyszerű cukrokat és telített zsírokat ne tartalmazzon a menü sor. Tudom, ez most mennyire szörnyűnek és hihetetlennek hangzik, de létezik olyan menüsor amit nyugodtan lehet fogyasztani anélkül, hogy híznánk, vagy túl ennénk magunkat.
Tavalyi év során kipróbáltam, egy általam jónak vélt módszert, amit most be is mutatnék nektek:
1) A köreteket remekül lehet helyettesíteni, illetve variálni.
- Burgonya helyett zellert készítsünk, mivel ugyanúgy gyökérzöldség, mint a burgonya és enyhe édeskés íze miatt remekül helyettesíti a sült krumplit ha hasábként készítjük el, de akár püréként is tálalhatjuk.
- A másik közkedvelt köret a rizs. Cukkinit reszelve, karfiolt apró kockára vágva, leforrázás után remekül helyettesítheti a rizst, mint köretet. Viszont ha valaki nagyon ragaszkodik a rizshez, akkor a Basmati rizst tudnám ajánlani fogyasztásra.
2) Kenyér
Szerencsére az én családom már nem tekinti a kenyeret minden étel mellé kötelező elemnek. Mint tudjuk, hogy a magyarok igen is kenyér központúak, legyen szó levesről, pörköltről vagy halászléről. Kezdésnek a legjobb helyettesítés, ha vagy mi készítjük el a kenyeret otthon (teljes kiőrlésű-, durum-, rizslisztből) vagy a boltban kapható szénhidrát csökkentett terméket vásároljunk
3) Húsok
Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/91/heveny-hasnyalmirigy-gyulladas
Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/91/heveny-hasnyalmirigy-gyulladas
Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/91/heveny-hasnyalmirigy-gyulladas
Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/91/heveny-hasnyalmirigy-gyulladaEzek a tünetek egész éjszakán át is kísérhetnek minket, ezek a tünetek nem egy hosszú folyamat vége, hanem a túlevés miatt azonnal büntek.
Szeretem ezt a témakört, ugyanis én imádom a tengeri halakat így odafigyelek arra, hogy elegendő mennyiségű omega-3 zsírsavat juttassak a szervezetembe táplálékból és nem étrendkiegészítőből, a másik nagy kedvencem a fehér húsok (baromfi). Ünnep közeledtével igyekszem olyan vörös húst fogyasztani ami a szervezetem számára is hasznos lehet, ilyen például a marha, juh vagy vad húsok.
Elkészítés során kerüljük a bő zsiradékokban való sütést, vagy hogy mindent ki akarjunk rántani, ami a konyhában van. Főzéssel, párolással is elkészíthetjük a húsokat ezzel is megőrizve a húsok pozitív beltartalmi értékét és biológiai hasznosulását.
4) Saláta
A jól megválasztott köret és hús mellé elengedhetetlen a saláta is. A mások által közkedvelt extra szűz olíva olaj, salátára öntve fogyasztandó, és nem húsok hevítésére olajként.
5) Összetétel
Amikor szedünk az asztalra feltálalt ételekből, akkor a legfontosabb a sorrend!
1 - Saláta
2 - Húsok
3 - Köret
6) "Szétcsapás"
Túlzott alkohol bevitel után a szervezet még jobban elősegíti az akut hasnyálmirigy gyulladás kialakulását. Jó öreg szokás szerint az ételt lecsapatjuk alkohollal, hogy jobban tudjunk emészteni. Alkohollal bevitele után "leradírozzuk" a bélhámok rétegeit és ez nem feltétlen jelenti azt, hogy könnyebben megemésztjük a bevitt ételeket, hanem pont ellenkezőleg. Ezáltal a kialakult enyhe éhségérzet miatt újra enni akarunk, amit már nem kellene.
7) Mértékletesség
Mint, ahogy mások, úgy én is szeretnék mindent megkóstolni az ünnepi asztalról. Van egy jó hírem! Bűntudat nélkül és plusz súlyok nélkül tudunk úgy enni a családdal, akkor ha odafigyelünk arra hogy mennyit és hányszor szedünk. Én úgy szoktam, hogy minél kisebb húst és a lehető legkevesebb köretet fogyasztok el, bőséges saláta bevitellel. Ezzel elkerülöm a túlevést és, hogy plusz súlyok rakodjanak le rám, viszont nem sértem meg a szakácsot, hogy nem ettem mindenből.
Remélem sikerült minden tanácsot megfogadni, és ezzel is elkerülve a túlevést, és a plusz kilók lerakódását.
Amennyiben segítségedre van szükséged, keress minket Facebook-on, további tanácsokért - Half man diet
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.